Antwoorden

Hieronder nog eens alle antwoorden van het stadsspel Haags Verzet.

Opdracht 1: Siewert de Koe

De opdracht is om een morsecode te ontcijferen. Hiervoor kun je het morse-alfabet gebruiken wat bij de bijlagen zit. Het juiste antwoord is ‘alexander 12’.

Opdracht 2: Joan Schimmelpenninck

De telegram bevat een geheime boodschap. In de telegram staat: ‘de naam van het nieuwe bestuur is zelfs voor een blinde zichtbaar.’ Blinde mensen kunnen lezen door middel van het brailleschrift, en laat dit schrift nu staan in de kader van het telegram. Als je het braille-alfabet gebruikt kun je de naam ontcijferen: voorlopig bewind.

Opdracht 3: Ru Paré

Bij deze opdracht is het gewoon een kwestie van het vergelijken van de foto’s met de omschrijvingen. Als je dit goed volgt kom je erachter dat er geen meisje is met duidelijke sproeten in haar gezicht, wat betekent dat van Antje geen foto is. Antje is het juiste antwoord.

Opdracht 4: Jan Le Griep

In het fragment wordt verteld op welke dag hoeveel voertuigen aanwezig zijn. In eerste instantie lijken op woensdag de meeste voertuigen (22+14 = 36), maar op het eind wordt dit getal gecorrigeerd naar 22+4 = 26. Vrijdag is dan de dag met de meeste voertuigen (18 jaguars + 16 Mercedessen = 34 voertuigen). Vrijdag is het juiste antwoord.

Opdracht 5: Gerrit Kasteijn

Dit is gewoon een kwestie van uitzoeken. Als je bekend bent in Den Haag, is het een plek die je waarschijnlijk wel herkent. Je kunt het uiteraard ook vragen aan mensen op straat. De foto is genomen voor Plein 4, destijds het Departement van Oorlog en nu het Ministerie van Defensie.

Opdracht 6: Pierre D’Aulnis

Deze opdracht binnen het spel kost het meeste schrijf- en rekenwerk, maar is niet heel lastig. De Mosquito-vliegtuigen vliegen 688 kilometer per uur, en als je alle afstanden bij elkaar optelt kom je uit op 344 kilometer. Dat betekent dat ze er een halfuur over doen, het opstijgen uitgezonderd. Ze moeten dus om 14:30 uur vertrekken zodat ze om klokslag 15:00 uur kunnen bombarderen. Het antwoord is dus 14:30 uur.

Opdracht 7: Gerrit van der Veen

Dit is een kwestie van meten. Het gebouw is inmiddels veranderd, want de twee voordeuren in het middenportaal zijn weg en er zit nu een ingang voor een parkeergarage. Maar als je in het midden van deze opening gaat staan, een kwartslag naar links draait (richting het zuiden) en vervolgens 7 stappen zuidwaarts loop, dan kom je onder raam 4 te staan. Het juiste is antwoord is raam 4.

Opdracht 8: Vera van der Kooij

Bij deze opdracht is het een kwestie van goed meten met potlood of pen en liniaal. Het coördinaat A/159 WING staat enigszins scheef op de kaart getekend, wat betekent dat je het beste met een liniaal de lijntjes kunt doortrekken naar de X- en Y-assen. Op de linkeras (Y-as) kom je uit op 39, op de bovenste as (X-as) kom je uit op 40. Het coördinaat (39, 40) is dus juist.